Lilla Alva

Lilla Alva

söndag 22 april 2012

Kokta örngott

Danonino hallonkvarg döljer smaken... 


Tre veckor med ögoninflammation. Det är inte konstigt att dagispersonalen är rädda för den sjukdomen... Något som däremot är konstigt är vårdsystemet i Sverige.  Andra läkarbesöket genererade en flaska Kåvepenin (penicillin). Barndomens flytande mögel... ett rävgift som inte går att maskera ens i den godaste efterrätten. Efter flera misslyckade matningsförsök och ett läkarsamtal på telefon senare visade det sig vara helt fel av läkarkollegan att skriva ut penicillin. Det var alldeles för starkt för att ge mot en simpel ögoninflammation. Ett läkarbesök till och samma utlåtande. Bara hem och tvätta med bomullsrondeller. Lustigt nog blev Alvas ögon mycket bättre av den enda dosen penicillin som hon i ett hungrigt ögonblick lyckades få i sig via en chokladmousse. Den fjärde läkaren tyckte tvärtemot att det var dumt att sluta med Kåvepenin när man väl hade börjat. Olika läkare - olika bud. Sammanfattningsvis kan man säga att; Alvas ögon är bättre, förtroendet för läkarkåren inte är skyhögt och att örngotten börjar falla sönder av allt tvättande. 

Lärdomarna är dessa: 1 kryddmått penicillin kan döljas i en burk yoghurt av kvarg-typ. Då måste man ge totalt 2,5 burkar kvarg vilket kan vara svårt att få i den lilla magen. Vanlig yoghurt ger kaskadkräka. Bäst men onyttigast är "Mousse au chocolat" av märket Bonta divina. Denna bägare tar hela dosen 2,5 kryddmått penicillin utan rynkor på näsan. Hummus döljer med sin bittra sesampasta effektivt smaken. Däremot kan man inte baka in penicillin i en Delicatoboll. Inte ens om man rullar den spetsade bollen i nya kokosflingor. Messmör funkar inte heller. Vi har fått tips om att dölja det i sylt men eftersom Alva inte är blind så ser hon ju att sylten blir pastellrosa vid tillblandningen. Medicinen ska ges 3 gånger per dag, vilket gör att fantasin tar slut ganska fort och antalet misslyckade mixturer blir många.

Alva fick en kasse med avlagda kläder/skor från grannbarnen. Alva är överförtjust, dansar omkring och speglar sig länge och väl. Favoriten blev en 6-årings tunika och ett par för stora skor. Dockvagnens skötväska på det och Alva kände sig nöjd över sin outfit. "Ja måste gå till bibiliteket nu och söpa nya böcker faktiskt, eller hur?" sa Alva stolt. Lite senare sa hon: "De luktaj äckligt på toaletten, ja ska söpa en ny toalett till dig, lilla pappa".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar