Lilla Alva

Lilla Alva

tisdag 13 december 2011

Fjärde advent

Alva har energi på kvällarna. Mycket energi. Då är det tur att handdockan "Sälen" ställer upp med spektakel. Alva vet att han är ett mjukisdjur, men hon lever sig ändå in i leken och tjuter av skratt när han tar på sig hennes lucialinne eller sträcker ut armarna för att få en kram.









Ja, i tisdags var det luciafirande på dagis. Klockan 15 var det sagt. Utomhus med alla 6 avdelningarna i tåg. Mamma och pappa tog det lugnt och knallade dit till 14.55. Då var det redan en tät dimma av föräldrar som blockerade det som visade sig vara en avspärrning. Rena rama rockkonserten kunde man tro. Om man klättrade upp för den högsta rutschkanan och ställde sig på tå kunde man genom en tall se luciatåget bestående av ungefär 24 lucior, lite tomtar, stjärngossar och så en karavan av dubbelvagnar. Precis som att Alva inte skulle kunna gå själv. Där satt hon, med sitt lucialinne över overallen, med sin gröna mössa och tittade på alla smattrande kameror och videofilmande huliganföräldrar. Det var tur att det bjöds på pepparkakor på avdelningen efteråt så att man hann bli snäll nog att inte beklaga sig.

Med sig hem från dagis fick Alva sitt julpyssel... Fint va? En ljuslykta med fastlimmat socker, en vindögd tomte och en hel bunt andra skojiga saker som fixar julstämning i det annars ganska ojuliga huset. Någon julgran blir det inte i år heller. Alvas mormor har haft julgranen uppe ett par veckor nu (!) med tillhörande epilepsiljusslinga som blinkar och spelar musik och Alva har sett den, ryckt på axlarna och gått vidare. Så, nästa år kanske?

Annars har Alva fått prova en ny sorts ätbar lera - marsipan. Alvas pappa rullade fina bollar och doppade i choklad. Alva instruerade och åt en och annan klump under tiden.
I lördags kom så äntligen blötsnön. Som vi längtat efter att plaska runt bland stora mjuka flingor som smälter direkt. Alva insisterade på att vi skulle leka i parken, i det lilla lekhuset där man kan leka kiosk. Alva sålde sandkakor.
Sen åkte vi till farmor och farfar och sprang runt som en virvelvind.

Den gångna veckan har varit full av roliga uttalanden från lilla Alva:

Alva äter frukost och tittar ut genom fönstret. En man passerar på gångvägen.
Alva: E de pappa?
Mamma: Nej, det är en gubbe bara.
Alva: Ja gillar inte gubbar.

Pappa: Alva, kommer du ihåg vad farmor och farfars hund heter?
Alva: Ja tycker om inte Nellie.

Mamma: Alva, får jag en puss?
*Alva pussar mamma*
Pappa: Får jag också en puss?
Alva: Ne pappa, min napp sitter fast. På min kind pussa mig!

Alva satt och ritade när en granne plingade på dörren.
Mamma: Ska du säga hej till henne?
Alva: Hej en tant!

Alva upptäckte att strumpans halkskydd var formade som små stjärnor.
Alva: De e blinka lilla stjärna på min sumpa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar